Menu

Hoge billijke vergoeding bij ontslag

Een werknemer is senior Projectmanager ICT bij een reis- en evenementenorganisatie. Hij werkt daar al 34 jaar. Tijdens een gesprek met HR krijgt hij te horen dat zijn werkzaamheden per direct zijn verplaatst naar Engeland. Hij staat van de ene op de andere dag op een zijspoor. Drie maanden later meldt hij zich ziek. Werkgever doet twee maanden later een ontslagaanvraag via het UWV die wordt geweigerd. Dan verzoekt de werkgever ontbinding van de arbeidsovereenkomst via de rechter.

Volgens de rechter is sprake van ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van de werkgever. De werknemer werd plotseling aan de kant gezet, kreeg geen werk meer en werd nergens meer bij betrokken. De werkgever volgde ook het advies van de bedrijfsarts om de werknemer te begeleiden naar een nieuw toekomstperspectief niet op. Werkgever was er alleen nog op uit om van de werknemer af te komen.

De rechter ontbindt de overeenkomst wegens een verstoorde arbeidsverhouding. Daarbij neemt hij de maximale opzegtermijn in acht. Verder kent hij de maximale transitievergoeding toe. Bovendien dient werkgever een zeer forse billijke vergoeding te betalen. Het gaat er namelijk om dat de werknemer volledig wordt gecompenseerd voor het ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van de werkgever. Rekening houdend met het dienstverband en het perspectief van de werknemer stelt de rechter de billijke vergoeding vast op € 628.000 bruto. In totaal dient de werkgever inclusief vergoeding van vakantiedagen, rente en kosten ruim € 760.000 te betalen.

Tip: Binnen een bedrijf kunnen functies, taken, locaties en werkzaamheden veranderen. Werknemers hierbij voor een voldongen feit stellen, kan u als werkgever duur komen te staan.

window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-53514061-1');